Sociala medier gav fler rekryteringar än någonsin tidigare!

Sociala medier gav fler rekryteringar än någonsin tidigare!

Neodev har haft en rekordökning av personalstyrkan i år och har aldrig tidigare rekryterat så många personer under 6 månader. För att hitta den eftertraktade kompetensen inom IT och Software Engineering som är grunden i Neodevs konsultverksamhet använde de en kampanj på sociala medier - med ett överraskande bra resultat!

Vi pratar med Fredrika Olsson, VD för Neodev, om hur de använt sig av en kampanj i sociala medier för att nå ut till potentiella kandidater med sina jobbannonser.

Uptrail lanserar Pay Per Application - betalmodell utifrån antalet ansökningar

Uptrail lanserar Pay Per Application - betalmodell utifrån antalet ansökningar

Uptrail, med sin CV-lösa marknadsplats inom jobbannonsering och rekrytering, lanserar en ny betalmodell för sina jobbannonser där företag som annonserar endast betalar för de faktiska ansökningarna som skickats in. Inspirationen till den nya betalmodellen kommer från tjänster inom marknadsföring där konceptet är mycket vanligt.

8 lästips för att lyckas med Talent Acquisition

8 lästips för att lyckas med Talent Acquisition

Talent Acquisition är det moderna sättet att attrahera kandidater, precis som att Spotify är det nya sättet att lyssna på musik, eller Netflix och Viaplay det nya sättet att titta på film. Men vad behöver du förändra i dina nuvarande processer och tankesätt för att lyckas med sin Talent Acquisition? Här är 8 läsvärda tips till dig som vill fördjupa dig inom ämnet och förstå hur Talent Acquisition kan bidra till din organisation.

5 vanligaste misstagen när rekryteringen blivit digital

5 vanligaste misstagen när rekryteringen blivit digital

När rekryteringsprocessen och jobbannonseringen digitaliseras blir det tydligt att ett antal enkla misstag görs som försvårar att hitta bra talanger till tjänsterna som ska fyllas. Om du vill lyckas med din rekrytering - undvik dessa misstag så hittar du rätt person för rollen!

"Akta er för det!" - Varning för den klassiska jobbannonsen

"Akta er för det!" - Varning för den klassiska jobbannonsen

För att sticka ut från övriga jobbannonser och nå webbutvecklare i Stockholm valde Reachmee att skriva sin annonstext på ett lite annorlunda sätt. Vi pratar med Anna Engman som arbetar som Talent and Culture Manager på Reachmee.

5 skäl för att låta jobbannnonsen synas i sommar

5 skäl för att låta jobbannnonsen synas i sommar

När sommaren och semestern närmar sig packar många ihop sitt arbete och stänger ned både jobbannonser, rekryteringsprocesser och Talent Acquisition tills de är tillbaka i augusti. Det du missar är alla de fördelarna som ges när färre aktörer annonserar och flera kandidater går i tankarna att söka nytt jobb. Vi har listat 5 anledningar till varför du tjänar på att låta dina jobbannonser synas i sommar.

Magnus tips: "Fundera en gång extra över frågorna du ställer"

Vi pratar med Magnus Holmlund, operativ chef (COO) på Lodon, om vad som är viktigt att tänka på när du rekryterar konsulter och hur man arbetar effektivt med CV-lös jobbannonsering. Han har själv har arbetat som IT-konsult i nästan 20 år och har stor erfarenhet av både branschen och det operativa arbetet. Magnus tycker det är extra spännande att hela tiden utveckla och förbättra koncept med de nya tekniska möjligheterna som lanseras konstant.

“Att titta närmare på LinkedIn-profilen med all information som finns där ger mer än ett bifogat CV.”

“Att titta närmare på LinkedIn-profilen med all information som finns där ger mer än ett bifogat CV.”

Vi har pratat med Madeleine Olsson, VD på Mogul, om CV-lös rekrytering och hur digitaliseringen påverkar rekryteringsbranschen. Hon blev själv rekryterad till Mogul genom LinkedIn. Hon säger att hon jobbar i en fantastisk bransch och drivs av hur digitaliseringen hela tiden når nya höjder. Hon trivs väldigt bra på Mogul, där hon varit i drygt två år. Utmärkande för Mogul tycker hon är den fina kulturen och prestigelösheten - och det håller medarbetarna med om!

Över 1000 varumärken skrotar CV - andra parametrar räknas vid rekrytering

Över 1000 varumärken skrotar CV - andra parametrar räknas vid rekrytering

Digitaliseringen, och den digitala transformationen hos företag och organisationer ger nu stora effekter på hur rekryterare, HR-avdelningar och chefer tänker när de rekryterar. Över 1000 varumärken har gått över till CV-lös rekrytering för att optimera sina möjligheter att hitta de bästa kandidaterna för tjänsterna som söks.

Så gör du en video till din jobbannons - 6 steg

Alla är överens om att video och rörligt material är den stora kommande trenden för hur man attraherar sin målgrupp. Men hur kan man använda video inom jobbannonsering och rekrytering?

Att visa rörligt material i en jobbannonser ger kandidater en bättre helhetsbild av företagskulturen, vilka de som arbetar där är och ibland även hur kontor och arbetsytor ser ut. Det ger er en stor möjlighet att differentiera er från konkurrenterna - och visa vad just ni brinner för.

Så här kan det se ut:

Att skapa professionella filmklipp kräver inte inhyrda filmare eller dyra kameror. Numera räcker kameran i din mobil, kombinerat med bra ljus och ljud för att skapa förvånansvärt bra resultat:

Skapa video för nybörjare - kort guide

För dig som är nybörjare med att skapa filmklipp och video, kommer här 6 steg för att göra din första inspelning för jobbannonsen. Allt du behöver är din telefon, några kollegor och 0 kronor.

 1. Hitta ett tyst rum eller yta för att spela in. En färgglad bakgrund, eller någon detalj bakom de som talar skapar mer dynamik i bilden.

 2. Ställ telefonen på en fönsterkarm eller annan fast yta, så filmen inte blir skakig (att hålla i handen är alltså inte att rekommendera).

 3. Spela in i horisontellt läge för att maximera synligheten i mobilen för tittarna (87% startar jobbjakten i mobilen).

 4. Låt de som talar ha ansiktet nära ett fönster för att få ett naturligt ljus. på den som pratar.

 5. För en enkel första video, introducera ett par kollegor, en och en, och fråga varför de jobbar på ert företag eller vad som är det bästa med att arbeta på just ert bolag (du kan gärna förbereda dem på frågan innan inspelningen, det minskar ofta nervositet).

 6. Gör flera tagningar, ofta behövs några inspelningar innan du blir riktigt nöjd. Om du inte ens vill redigera filmen är det bara att ladda upp direkt till YouTube eller Vimeo.

Vill du redigera filmen i efterhand, lägga in några effekter eller ta bort sekunden där du stakar dig? Det finns många enkla appar för videoredigering att ladda ned. Några av de vanligaste är iMovie, KineMaster, PowerDirector.

Lycka till!

Veckans Affärers artikel om Uptrail får spridning

Artikeln om Uptrail sprider sig och har redan översatts till både engelska och danska.

Veckans Affärer skrev på fredagen den 17/2 om Uptrail och visionen om att förändra hur vi idag söker jobb. "Det ska gå snabbt att söka jobb 2017" skriver Veckans Affärer
Några dagar därefter dyker artikeln upp i Business Insider Nordic och kan då läsas på engelska. Ytterligare några dagar senare kan vi även läsa den på danska i Euroman.

"Det känns såklart roligt att det vi gör blir uppmärksammat internationellt" säger Gustaf Winnberg, VD för Uptrail.

Läs artiklarna här:
Svenska - Veckans Affärer
Engelska - Business Insider Nordic
Danska - Euroman

 

Internetworld pratar med Uptrail om modern rekrytering

Internetworld from IDG intervjuar Uptrails VD om modern rekrytering via mobilen och hur topptalangerna söker sig till ditt bolag. 

Internetworld from IDG intervjuar Uptrails VD om modern rekrytering via mobilen och hur topptalangerna söker sig till ditt bolag. 

"- Det är viktigt att göra ansökningsprocessen så enkel som möjligt, då får man högre konvertering och bättre ansökningar. Många topptalanger har nog redan idag ett annat jobb, och är inte den typ av personer som brukar sitta och fila på ett CV om söndagarna. Det ska gå enkelt och vara roligt för dem att via mobilen kunna söka sig till ett nytt ställe, säger Gustaf Winnberg på Uptrail." Läs hela artikeln här 

 

Vi hjälpte Betsson Group byta titel på jobbannonsen, resulterade i 5 gånger fler ansökningar

bet7.jpg

Betsson Group publicerade för ett tag sen en annons på Uptrail.com med titeln Sportsbook Manager. Det visade sig att titeln var oklar för många användare och därför inte genererade maximalt antal ansökningar. För när vi sedan bytte annonsens titel till Marketing Manager så började ansökningarna ramla in. Nu vände sig annonsen till rätt målgrupp som direkt förstod vilken typ av tjänst det handlade om.


Enligt forskare och ämnesexperter är en relevant titel en av de viktigaste faktorerna när det handlar om att locka rätt kandidater. Se därför till att ha den mest troliga sökfrasen med i titeln. På så sätt anpassar ni titeln efter sökmotoroptimering vilket leder till att ni exponeras för relevanta kandidater.  Vad är det ni letar efter? Är det en frontendutvecklare? Använd då det som rubrik. 

TITLAR VI REKOMMENDERAR:

 • Frontendutvecklare
 • Projektledare till snabbväxande startup
 • Digital designer
 • UX-designer. 

UNDVIK

 • Följ med på en resa till månen
 • IT-talang till svensk större företag inom 

Entreprenör skriver om Uptrail

Uptrail är ett av de snabbast växande rekryteringsplattformarna med fokus på mobil jobbannonsering. Att trion bakom företaget, Gustaf Winnberg, Tobias Jakobsson och Björn Lennartsson, kompletterar varandra med olika kompetenser från bland annat it- sektorn är en av framgångsfaktorerna.... Läs mer

Från kökssäljare till IT-konsult på 12 veckor. Läs om Jonas resa.

image

Jonas Ericsson antog utmaningen att byta yrke och bli IT-konsult på 12 veckor. Vi pratar med honom om hur det gick.

Vad gjorde du innan Academy?
Innan Academy jobbade jag på IKEA som kökssäljare. Hade varit 8½ år på IKEA i massa olika roller.

Vad jobbar du med nu?
Nu jobbar jag på Swedish Connection som systemutvecklare med fokus på .Net och webb. Får även vara inne och jobba med php och lite andra tekniker.

Vad var mest utmanande under de 12 veckorna?
Under dem tolv veckorna var det höga tempot den stora utmaningen. Det gällde att vara på topp hela tiden för att hänga med. Otroligt viktigt att man bestämmer sig för att dessa tolv veckor verkligen vigs åt utbildningen, även en stor portion av fritiden.

Vad var roligast?
Det roligaste var att allting verkligen gick fort. Nya saker varje dag och mycket tid åt praktiska övningar.

Skulle du rekommendera Academy till någon annan?
Jag rekommenderar verkligen Academy till alla som känner att dem har ett intresse och vill prova IT-branschen. Det är en fantastisk möjlighet att, med hjälp av Academic Works nätverk, landa sin första IT-konsultroll.

Läs mer om Academic Work Academy

“Det har varit mycket fokus på praktisk kunskap, vilket gjort att jag snabbt kunde använda mig av det jag lärt mig”

image

Sanna Stenlund antog utmaningen att byta yrke och bli IT-konsult på 12 veckor. Vi pratar med henne om hur det gick.

Vad gjorde du innan Academy?
Innan Academy så jobbade jag i telefonsupport och kundtjänst under några år innan jag började studera medicinteknik och senare datateknik på KTH. Under min tid på KTH var jag även engagerad som Art Director i projektgruppen för THS Armada, KTH:s arbetsmarknadsdagar.

Vad jobbar du med nu?
Jag jobbar på Academic Works IT-avdelning i ett projekt där jag tillsammans med tre kollegor bygger ett HR Masterdatasystem för att kartlägga organisationen. Vi har fått möjlighet att ta mycket eget ansvar och det finns stort utrymme för egna idéer och initiativ, vilket känns väldigt kul.

Vad var mest utmanande under de 12 veckorna?
Det mest utmanande var helt klart det höga tempot. Det finns enormt mycket att lära sig och för att hinna med det på tolv veckor har det varit väldigt intensiva dagar. Eftersom vi hela tiden bygger vidare på vad man lärt sig föregående dag så har det verkligen gällt att hänga med från början.

Vad var roligast?
Jag skulle nog vilja säga det höga tempot här också, även om det stundtals har varit tufft. Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker och gillar att utmana mig själv, vilket jag verkligen har fått göra under den här utbildningen. Det har varit väldigt mycket fokus på praktisk kunskap, vilket gjort att jag väldigt snabbt kunde använda mig av det jag lärt mig under utbildningen för att börja leverera på min arbetsplats.

Skulle du rekommendera Academy till någon annan?
För en person som har ett stort driv och en passion för utveckling skulle jag absolut rekommendera Academy! Det viktigaste är inte vad man kan sen tidigare, utan engagemang och ambition är det som kommer gör att man tar sig igenom utbildningen. Genom Academy har jag fått möjligheten att börja arbeta i min drömbransch redan nu, och även om jag är väldigt junior i min kompetens så känner jag att jag har fått de verktyg jag behöver för att fortsätta att lära mig och utvecklas.

Läs mer om Academic Work Academy

Så gick Frida från UX-designer till IT-konsult på 12 veckor.

image

Frida Lindquist antog utmaningen att byta yrke och bli IT-konsult på 12 veckor. Vi pratar med henne om hur det gick. 

Vad gjorde du innan Academy? 
Jag hade precis avslutat en utbildning på master nivå inom interaktionsdesign och var sugen på nya äventyr. Dessförinnan arbetade jag under några år som e-handelsansvarig på ett klädföretag.

Vad jobbar du med nu?
Som UX-designer på IT-konsultbolaget Knowit som i sin tur hyr ut mig till sin kund Telia här i Göteborg.

Vad var mest utmanande under de 12 veckorna?
Att hänga med i det höga tempot.

Vad var roligast?
Att testa något nytt samt att lära känna alla fina nya personer som jag gick tillsammans med!

Tycker du fler ska söka till programmet? 
Jag skulle absolut rekommendera det till någon som redan har viss kompetens inom något IT-relaterat men som vill antingen bredda eller nisha sig. Med Academy får man en bra start på karriären med inte bara ny kunskap utan även coaching, nätverk etc.

Läs mer om Academic Work Academy

Så sprider du din jobbannons på sociala medier

image

Visste du att hälften av Sveriges befolkning använder Facebook varje dag? För att jämföra med allas vårt favoritverktyg LinkedIn är det enbart 2% som är aktiva dagligen. Att din målgrupp finns på Facebook och sociala medier är det inget snack om. Faktum är att hela 70% av den globala arbetskraften är passiv, dvs de söker inte aktivt jobb. Däremot är 87% av dessa, passiva som aktiva, öppna för nya möjligheter. Kortfattat finns det en riktig guldgruva för den som har en vass strategi för sociala medier. 

Fem steg för att öka din spridning

1. Anpassa innehåll efter plattform

Många tänker att, jag lägger en länk till min annons så löser sig allt. Ja en länk funkar bra, men ännu bättre om den kombineras med bilder från din arbetsplats eller kanske video. Generellt är sociala medier bild- och medie plattformar, de är inte lika anpassade för längre textformat. Testa att öppna din annons på en mobiltelefon och se hur lång din text upplevs. Korta ner är vårt tips!

2. Öka spridningen i ditt nätverk

Se till att ha en strategi för att alltid dela era jobb i era egna kanaler. Håll dig kort och lyft det mest intressanta med tjänsten i posten.

3. Skapa en bredare publik genom ambassadörer

Ta vara på dina kollegor som jobbar med liknande uppgifter. Förmodligen har de fler stjärnor i sitt nätverk. Ett mejl till alla internt med en uppmaning, länk och en färdig text att dela ger ofta stor spridning. Dina medarbetare är också alltid dina bästa ambassadörer.

4. Nå ut till specifika målgrupper

Bara Facebook har över 650 miljoner registrerade grupper. Grupper som ofta handlar om specifika ämnen perfekt när du behöver nå en specifik målgrupp. Här hittar du en lista på de grupper vi använder aktivt. Tänk dock på att följa reglerna för just den gruppen!

5. Möjliggör att ansöka direkt

Om du lyckas fånga intresse från en bra kandidat i bruset på sociala medier är det viktigt att hen direkt kan söka jobbet. Hur många gånger har vi inte sett något intressant som vi tänkt agera på senare och sen helt glömt bort det? De flesta surfar på mobilen så se till att de kan söka direkt med låg tröskel.

Vill du veta mer? Vi berättar gärna mer om hur vi gör detta i större skala och hur vi bygger upp vår databas för att kunna nå intressanta personer på sociala medier. Mejla sales@uptrail.com så pratar vi vidare. 

Läs mer om mobil jobbannonsering