Över 1000 varumärken skrotar CV - andra parametrar räknas vid rekrytering

Digitaliseringen, och den digitala transformationen hos företag och organisationer ger nu stora effekter på hur rekryterare, HR-avdelningar och chefer tänker när de rekryterar. Över 1000 varumärken har gått över till CV-lös rekrytering för att optimera sina möjligheter att hitta de bästa kandidaterna för tjänsterna som söks.

Via Uptrail, som tillhandahåller en CV-lös marknadsplats inom jobbannonsering och rekrytering, når företag och organisationer ut till kandidater utifrån andra parametrar än den klassiska CV-modellen. Telia, Ericsson och IKEA är några av de 1000 varumärken som har testat tjänsten och skrotar CV:t för Uptrails lösning som innehåller ett frågeformulär med 5-10 frågor som första interaktion med kandidaterna. Den förkortade processen ger ett bättre urval av kandidater enligt företagets VD Gustaf Winnberg:

- Att få in bra kandidater kräver en kombination av att våra kunders annonser syns på de digitala platser där målgruppen rör sig och att ansökan kan göras smidigt direkt från mobilen, för det är i mobilen 82% börjar leta efter jobb, säger Gustaf Winnberg, VD på Uptrail. Att intervjun börjar redan i frågeformuläret uppskattas av många rekryterare för de letar ofta efter 4-5 parametrar i ett CV, som de nu får svar på direkt.

Företaget har nu varit aktivt i 2,5 år och det syns tydligt att både rekryterare och kandidaterna har efterfrågat tjänsten - sedan Q1 2016 har Uptrail vuxit med 98% och senaste halvåret har tillväxten ökat med 168%. Även hos kandidaterna visar siffrorna god tillväxt, senaste 6 månaderna har antalet ansökningar till olika jobb publicerade på plattformen ökat med 107%. Framtiden ser fortsatt ljus ut för Uptrail då de dessutom genom statistik* kunnat bevisa att deras CV-lösa marknadsplats för jobb har tre gånger så hög konverteringsgrad från ansökan till anställning som övriga aktörer i branschen.

Viktiga parametrar inom rekrytering när CV:t försvinner

När över 1000 varumärken skrotar CV så blir andra parametrar och platser för information viktiga. Här listas de punkter som prioriteras istället för ett CV:

 1. Tydliga nyckelfrågor
 2. En snabb återkoppling via telefon
 3. LinkedIn
 4. Arbetsprover (när det är relevant för tjänsten)

Mathias Linarfve, VD på Wise IT förklarar hur de tänker:

- Rekrytering handlar givetvis om fler delar än att bara skicka in ett cv, men faktum är att hela ansökningsprocessen som den ofta ser ut idag, utgår från företaget som rekryterar och inte från vad som gör det enkelt för de personer som passar bäst för jobbet. Talangerna väljer, ofta omedvetet, bort den som har komplicerad ansökningsprocess och krav som gör att det svårt att visa intresse, säger Mathias Linarfve, VD på Wise IT.

För mer information kontakta:
Gustaf Winnberg, VD Uptrail
073-718 20 53
gustaf@uptrail.com

*Index Advertsdata 2016


Vill du veta mer om att rekrytera utan CV för att nå bättre resultat? Klicka här

...eller vill du söka jobb utan att skicka in ett CV? Här hittar du jobb inom tech, försäljning, marknadsföring, design samt ekonomi och HR

Så gör du en video till din jobbannons - 6 steg

Alla är överens om att video och rörligt material är den stora kommande trenden för hur man attraherar sin målgrupp. Men hur kan man använda video inom jobbannonsering och rekrytering?

Att visa rörligt material i en jobbannonser ger kandidater en bättre helhetsbild av företagskulturen, vilka de som arbetar där är och ibland även hur kontor och arbetsytor ser ut. Det ger er en stor möjlighet att differentiera er från konkurrenterna - och visa vad just ni brinner för.

Så här kan det se ut:

Att skapa professionella filmklipp kräver inte inhyrda filmare eller dyra kameror. Numera räcker kameran i din mobil, kombinerat med bra ljus och ljud för att skapa förvånansvärt bra resultat:

Skapa video för nybörjare - kort guide

För dig som är nybörjare med att skapa filmklipp och video, kommer här 6 steg för att göra din första inspelning för jobbannonsen. Allt du behöver är din telefon, några kollegor och 0 kronor.

 1. Hitta ett tyst rum eller yta för att spela in. En färgglad bakgrund, eller någon detalj bakom de som talar skapar mer dynamik i bilden.

 2. Ställ telefonen på en fönsterkarm eller annan fast yta, så filmen inte blir skakig (att hålla i handen är alltså inte att rekommendera).

 3. Spela in i horisontellt läge för att maximera synligheten i mobilen för tittarna (87% startar jobbjakten i mobilen).

 4. Låt de som talar ha ansiktet nära ett fönster för att få ett naturligt ljus. på den som pratar.

 5. För en enkel första video, introducera ett par kollegor, en och en, och fråga varför de jobbar på ert företag eller vad som är det bästa med att arbeta på just ert bolag (du kan gärna förbereda dem på frågan innan inspelningen, det minskar ofta nervositet).

 6. Gör flera tagningar, ofta behövs några inspelningar innan du blir riktigt nöjd. Om du inte ens vill redigera filmen är det bara att ladda upp direkt till YouTube eller Vimeo.

Vill du redigera filmen i efterhand, lägga in några effekter eller ta bort sekunden där du stakar dig? Det finns många enkla appar för videoredigering att ladda ned. Några av de vanligaste är iMovie, KineMaster, PowerDirector.

Lycka till!

Veckans Affärers artikel om Uptrail får spridning

Artikeln om Uptrail sprider sig och har redan översatts till både engelska och danska.

Veckans Affärer skrev på fredagen den 17/2 om Uptrail och visionen om att förändra hur vi idag söker jobb. "Det ska gå snabbt att söka jobb 2017" skriver Veckans Affärer
Några dagar därefter dyker artikeln upp i Business Insider Nordic och kan då läsas på engelska. Ytterligare några dagar senare kan vi även läsa den på danska i Euroman.

"Det känns såklart roligt att det vi gör blir uppmärksammat internationellt" säger Gustaf Winnberg, VD för Uptrail.

Läs artiklarna här:
Svenska - Veckans Affärer
Engelska - Business Insider Nordic
Danska - Euroman

 

Internetworld pratar med Uptrail om modern rekrytering

Internetworld from IDG intervjuar Uptrails VD om modern rekrytering via mobilen och hur topptalangerna söker sig till ditt bolag. 

Internetworld from IDG intervjuar Uptrails VD om modern rekrytering via mobilen och hur topptalangerna söker sig till ditt bolag. 

"- Det är viktigt att göra ansökningsprocessen så enkel som möjligt, då får man högre konvertering och bättre ansökningar. Många topptalanger har nog redan idag ett annat jobb, och är inte den typ av personer som brukar sitta och fila på ett CV om söndagarna. Det ska gå enkelt och vara roligt för dem att via mobilen kunna söka sig till ett nytt ställe, säger Gustaf Winnberg på Uptrail." Läs hela artikeln här 

 

Vi hjälpte Betsson Group byta titel på jobbannonsen, resulterade i 5 gånger fler ansökningar

bet7.jpg

Betsson Group publicerade för ett tag sen en annons på Uptrail.com med titeln Sportsbook Manager. Det visade sig att titeln var oklar för många användare och därför inte genererade maximalt antal ansökningar. För när vi sedan bytte annonsens titel till Marketing Manager så började ansökningarna ramla in. Nu vände sig annonsen till rätt målgrupp som direkt förstod vilken typ av tjänst det handlade om.


Enligt forskare och ämnesexperter är en relevant titel en av de viktigaste faktorerna när det handlar om att locka rätt kandidater. Se därför till att ha den mest troliga sökfrasen med i titeln. På så sätt anpassar ni titeln efter sökmotoroptimering vilket leder till att ni exponeras för relevanta kandidater.  Vad är det ni letar efter? Är det en frontendutvecklare? Använd då det som rubrik. 

TITLAR VI REKOMMENDERAR:

 • Frontendutvecklare
 • Projektledare till snabbväxande startup
 • Digital designer
 • UX-designer. 

UNDVIK

 • Följ med på en resa till månen
 • IT-talang till svensk större företag inom 

Entreprenör skriver om Uptrail

Uptrail är ett av de snabbast växande rekryteringsplattformarna med fokus på mobil jobbannonsering. Att trion bakom företaget, Gustaf Winnberg, Tobias Jakobsson och Björn Lennartsson, kompletterar varandra med olika kompetenser från bland annat it- sektorn är en av framgångsfaktorerna.... Läs mer

Från kökssäljare till IT-konsult på 12 veckor. Läs om Jonas resa.

image

Jonas Ericsson antog utmaningen att byta yrke och bli IT-konsult på 12 veckor. Vi pratar med honom om hur det gick.

Vad gjorde du innan Academy?
Innan Academy jobbade jag på IKEA som kökssäljare. Hade varit 8½ år på IKEA i massa olika roller.

Vad jobbar du med nu?
Nu jobbar jag på Swedish Connection som systemutvecklare med fokus på .Net och webb. Får även vara inne och jobba med php och lite andra tekniker.

Vad var mest utmanande under de 12 veckorna?
Under dem tolv veckorna var det höga tempot den stora utmaningen. Det gällde att vara på topp hela tiden för att hänga med. Otroligt viktigt att man bestämmer sig för att dessa tolv veckor verkligen vigs åt utbildningen, även en stor portion av fritiden.

Vad var roligast?
Det roligaste var att allting verkligen gick fort. Nya saker varje dag och mycket tid åt praktiska övningar.

Skulle du rekommendera Academy till någon annan?
Jag rekommenderar verkligen Academy till alla som känner att dem har ett intresse och vill prova IT-branschen. Det är en fantastisk möjlighet att, med hjälp av Academic Works nätverk, landa sin första IT-konsultroll.

Läs mer om Academic Work Academy

“Det har varit mycket fokus på praktisk kunskap, vilket gjort att jag snabbt kunde använda mig av det jag lärt mig”

image

Sanna Stenlund antog utmaningen att byta yrke och bli IT-konsult på 12 veckor. Vi pratar med henne om hur det gick.

Vad gjorde du innan Academy?
Innan Academy så jobbade jag i telefonsupport och kundtjänst under några år innan jag började studera medicinteknik och senare datateknik på KTH. Under min tid på KTH var jag även engagerad som Art Director i projektgruppen för THS Armada, KTH:s arbetsmarknadsdagar.

Vad jobbar du med nu?
Jag jobbar på Academic Works IT-avdelning i ett projekt där jag tillsammans med tre kollegor bygger ett HR Masterdatasystem för att kartlägga organisationen. Vi har fått möjlighet att ta mycket eget ansvar och det finns stort utrymme för egna idéer och initiativ, vilket känns väldigt kul.

Vad var mest utmanande under de 12 veckorna?
Det mest utmanande var helt klart det höga tempot. Det finns enormt mycket att lära sig och för att hinna med det på tolv veckor har det varit väldigt intensiva dagar. Eftersom vi hela tiden bygger vidare på vad man lärt sig föregående dag så har det verkligen gällt att hänga med från början.

Vad var roligast?
Jag skulle nog vilja säga det höga tempot här också, även om det stundtals har varit tufft. Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker och gillar att utmana mig själv, vilket jag verkligen har fått göra under den här utbildningen. Det har varit väldigt mycket fokus på praktisk kunskap, vilket gjort att jag väldigt snabbt kunde använda mig av det jag lärt mig under utbildningen för att börja leverera på min arbetsplats.

Skulle du rekommendera Academy till någon annan?
För en person som har ett stort driv och en passion för utveckling skulle jag absolut rekommendera Academy! Det viktigaste är inte vad man kan sen tidigare, utan engagemang och ambition är det som kommer gör att man tar sig igenom utbildningen. Genom Academy har jag fått möjligheten att börja arbeta i min drömbransch redan nu, och även om jag är väldigt junior i min kompetens så känner jag att jag har fått de verktyg jag behöver för att fortsätta att lära mig och utvecklas.

Läs mer om Academic Work Academy

Så gick Frida från UX-designer till IT-konsult på 12 veckor.

image

Frida Lindquist antog utmaningen att byta yrke och bli IT-konsult på 12 veckor. Vi pratar med henne om hur det gick. 

Vad gjorde du innan Academy? 
Jag hade precis avslutat en utbildning på master nivå inom interaktionsdesign och var sugen på nya äventyr. Dessförinnan arbetade jag under några år som e-handelsansvarig på ett klädföretag.

Vad jobbar du med nu?
Som UX-designer på IT-konsultbolaget Knowit som i sin tur hyr ut mig till sin kund Telia här i Göteborg.

Vad var mest utmanande under de 12 veckorna?
Att hänga med i det höga tempot.

Vad var roligast?
Att testa något nytt samt att lära känna alla fina nya personer som jag gick tillsammans med!

Tycker du fler ska söka till programmet? 
Jag skulle absolut rekommendera det till någon som redan har viss kompetens inom något IT-relaterat men som vill antingen bredda eller nisha sig. Med Academy får man en bra start på karriären med inte bara ny kunskap utan även coaching, nätverk etc.

Läs mer om Academic Work Academy

Så sprider du din jobbannons på sociala medier

image

Visste du att hälften av Sveriges befolkning använder Facebook varje dag? För att jämföra med allas vårt favoritverktyg LinkedIn är det enbart 2% som är aktiva dagligen. Att din målgrupp finns på Facebook och sociala medier är det inget snack om. Faktum är att hela 70% av den globala arbetskraften är passiv, dvs de söker inte aktivt jobb. Däremot är 87% av dessa, passiva som aktiva, öppna för nya möjligheter. Kortfattat finns det en riktig guldgruva för den som har en vass strategi för sociala medier. 

Fem steg för att öka din spridning

1. Anpassa innehåll efter plattform

Många tänker att, jag lägger en länk till min annons så löser sig allt. Ja en länk funkar bra, men ännu bättre om den kombineras med bilder från din arbetsplats eller kanske video. Generellt är sociala medier bild- och medie plattformar, de är inte lika anpassade för längre textformat. Testa att öppna din annons på en mobiltelefon och se hur lång din text upplevs. Korta ner är vårt tips!

2. Öka spridningen i ditt nätverk

Se till att ha en strategi för att alltid dela era jobb i era egna kanaler. Håll dig kort och lyft det mest intressanta med tjänsten i posten.

3. Skapa en bredare publik genom ambassadörer

Ta vara på dina kollegor som jobbar med liknande uppgifter. Förmodligen har de fler stjärnor i sitt nätverk. Ett mejl till alla internt med en uppmaning, länk och en färdig text att dela ger ofta stor spridning. Dina medarbetare är också alltid dina bästa ambassadörer.

4. Nå ut till specifika målgrupper

Bara Facebook har över 650 miljoner registrerade grupper. Grupper som ofta handlar om specifika ämnen perfekt när du behöver nå en specifik målgrupp. Här hittar du en lista på de grupper vi använder aktivt. Tänk dock på att följa reglerna för just den gruppen!

5. Möjliggör att ansöka direkt

Om du lyckas fånga intresse från en bra kandidat i bruset på sociala medier är det viktigt att hen direkt kan söka jobbet. Hur många gånger har vi inte sett något intressant som vi tänkt agera på senare och sen helt glömt bort det? De flesta surfar på mobilen så se till att de kan söka direkt med låg tröskel.

Vill du veta mer? Vi berättar gärna mer om hur vi gör detta i större skala och hur vi bygger upp vår databas för att kunna nå intressanta personer på sociala medier. Mejla sales@uptrail.com så pratar vi vidare. 

Läs mer om mobil jobbannonsering

Varför ska man jobba på Starbreeze?

Starbreeze växer och letar nu efter en massa sköna människor. Vi pratar med Daniel Dudek om vad som gör Starbreeze till en grymt bra arbetsplats.

image

Varför ska man söka jobb hos er?
Starbreeze växer väldigt starkt och vi storsatsar med flera nya spel och häftiga samarbeten. Utöver magiska DLC´er till Payday 2 så utvecklar vi just nu t.ex. The Walking Dead.

Vad är det bästa med att jobba på Starbreeze?
Starbreeze är som en stor familj där vi alla hjälps åt och bryr oss om varandra. Vi är väldigt teamorienterade och har en platt organisation. Alla våra spel är producerdriven, vilket innebär att vi alltid fattar de beslut som är bäst för spelet, varje gång. Varje månad har vi någon form av event tillsammans, i torsdags var vi t.ex. iväg på bio allihop och såg Hardcore Henry. Det spelas hockey på fredagar för den som är intresserad (en möjlighet att tackla vår VD). Vi är ingen fabrik, vi är avslappnade, resultfokuserade och well… we live and die by gameplay.

Jobba på Starbreeze

Business Intelligence arkitekt? Vad jobbar du med, egentligen?

Sista veckan inför högskolevalet. Vi reder ut vad krångliga jobbtitlar egentligen innebär och vad man kan plugga för att komma dit.

Vi pratar med Cecilia ErnvikGaia om hennes roll som Business Intelligence arkitekt

Vad är din titel?
Business Intelligence arkitekt

Vad gör du egentligen?
En arkitektroll kan vara jättebred eller jättespecialiserad. Just en Business Intelligence arkitekt jobbar ofta med beslutsstödssystem för ledning och styrning i ett företag. Man ser till att data från olika system slås samman och ger en överblick över läget. Jag gillar det verksamhetsnära arbetet att sitta tillsammans med verksamheten och visualisera data på olika sätt för att se hur data kan tjäna som beslutsunderlag samtidigt som jag gillar det tekniska arbetet där man behöver kunna ta fram data, modellera den effektivt och skyffla den fram och tillbaka ur ett systemutvecklingsperspektiv. Jag brukar beskriva rollen som arkitekt som en typ av tolk mellan verksamhet, affär och teknik.

Vad har du för utbildning?
Jag har en magisterexamen i systemvetenskap med extra företagsekonomi från Linköpings universitet (2002). Jag har också under årens lopp gått flertalet tekniska kurser, ledarskapskurser samt certifierat mig inom systemintegration och utbildat mig till Certifierad IT-arkitekt Master hos Dataföreningen. Jag brukar presentera mig som en certifierad datanördJ

Jobba på Gaia du med

Sök jobb utan CV

Gameplay Programmer? Vad jobbar du med, egentligen?

Sista veckan inför högskolevalet. Vi reder ut vad krångliga jobbtitlar egentligen innebär och vad man kan plugga för att komma dit.

Vi pratar med Olof WallentinStarbreeze om hans jobb som Gameplay Programmer

Vad är din titel?
Gameplay Programmer

Vad gör du egentligen? 
Skriver text i datorn med språk som C++ och Lua, som efter ett knapptryck förvandlas till ett spel. Sedan designar jag och skapar interaktiva världar och löser problem ingen visste existerande.

Vad har du för utbildning?
Speldesign och Programmering, Uppsala Universitet

Jobba på Starbreeze du med

Sök jobb utan CV

Frontend Engineer? Vad jobbar du med, egentligen?

Sista veckan inför högskolevalet. Vi reder ut vad krångliga jobbtitlar egentligen innebär och vad man kan plugga för att komma dit.

Vi pratar med Annie Thorell Wrapp om hennes jobb som Frontend Engineer

image

Vad är din titel?
Frontend Engineer and Team Lead

Vad gör du egentligen?
Kodar användarupplevelser och försöker ta reda på vad vi borde göra och hur vi borde göra det. Mitt jobb handlar mycket om att ta fram en kaka, skära upp den i rimliga bitar och sen jobba med teamet för att förverkliga idéerna.

Vad har du för utbildning?
Jag har pluggat till civilingenjör i datateknik på KTH, och gjorde min master i industriell ekonomi.

Jobba på Wrap du med

Sök jobb utan CV

Fullstack-utvecklare? Vad jobbar du med, egentligen?

Sista veckan inför högskolevalet. Vi reder ut vad krångliga jobbtitlar egentligen innebär och vad man kan plugga för att komma dit.

Vi pratar med Stefan PetterssonRebel & Bird om hans jobb som Fullstack-utvecklare

image

Vad är din titel?
Fullstackutvecklare

Vad gör du egentligen?
Jag funderar ut hur något skall fungera och sen själv eller tillsammans med andra utvecklar jag det Med “fullstack” innebär det att jag arbetar med både den del som visas utåt till användaren, så väl de delar som finns bakom kulisserna. Utåt är det oftast ett webbgränssnitt eller en mobilapp, och bakom är det t.ex. servrar med API:er, databaser och meddelandeköer.

Vad har du för utbildning?
Civilingenjör Datateknik, KTH

Jobba på Rebel & Bird du med

Sök jobb utan CV

Design Researcher? Vad jobbar du med, egentligen?

Sista veckan inför högskolevalet. Vi reder ut vad krångliga jobbtitlar egentligen innebär och vad man kan plugga för att komma dit.

Vi pratar med Lara GavinaHello Future om hennes jobb som Design Researcher

image

Vad är din titel?
Design Researcher

Vad gör du egentligen?
Jag organiserar och leder workshops. De kan vara internt (när vi jobbar tillsammans hos Hello Future) eller med kunder. Kundernas workshops är mest intressanta för mig på grund av att jag tycker om att jobba tillsammans i team. I mitt arbete får jag skapa nya idéer runt en tjänst eller en organisation, förstå hur ett företag kan bli mer innovativt, skapa digitala transformationer eller bara inspirera folk att vara mer kreativa i vad de gör.

En annan sak jag gör är användartester på tjänster eller prototyper. Jag sitter med användarna och observerar dem när de navigerar i en gränssnitt. Efter det analyserar jag resultatet och skriver några rekommendationer eller rapporter till kunder.

Vad har du för utbildning?
Jag har en kommunikationsexamen (5 år) från Bologna universitet (Italien), sen en Master (MA) i Digital Media Management från Hyper Island i Manchester

Jobba på Hello Future du med

Sök jobb utan CV

Backend-utvecklare? Vad jobbar du med, egentligen?

Sista veckan inför högskolevalet. Vi reder ut vad krångliga jobbtitlar egentligen innebär och vad man kan plugga för att komma dit.

Vi pratar med Anton Ledström på Uptrail om hans jobb som backend-utvecklare

image

Vad är din titel?
Backend-utvecklare eller Systemutvecklare

Vad gör du egentligen?
Jag skriver mycket kod i främst Ruby med RubyOnRails. Jag utvecklar nya funktioner, och underhåller en allt mer växande kodbas.

Det är backenden som gör allt häftigt i systemet. Man jobbar med koden som gör att allt fungerar. Som backend-utvecklare sitter jag med tusentals rader kod, flera databaser och hanterar själva logiken i systemet.

Det är en hel del googling på obskyra felmeddelanden och grävande i trådar på stackoverflow, men också väldigt mycket kreativt arbete där jag hittar lösningar på problem och skapar nya häftiga applikationer.

Vad har du för utbildning?

Webbprogrammerare 120 hp på Linnéuniversitetet

Jobba på Uptrail du med

Sök jobb utan CV

Digital Editor? Vad jobbar du med, egentligen?

Sista veckan inför högskolevalet. Vi reder ut vad krångliga jobbtitlar egentligen innebär och vad man kan plugga för att komma dit. 

Vi pratar med Ia AppelbergInfunnel om hennes jobb som Digital Editor 

image

Vad är din titel?

Digital Editor på Infunnel

Vad gör du egentligen?

Det undrar många haha! Det korta svaret är att jag jobbar med Infunnels externa kommunikation, och det säger ju inte så mycket. Det liiite längre svaret är att jag planerar, producerar och publicerar det mesta av innehållet till vår blogg, webbplats och alla våra sociala kanaler med det tydliga syftet att driva trafik, förflytta kunder, skapa intresse, engagera och underhålla.

Vad har du för utbildning?

Jag har en Kandidatexamen i Media- och kommunikationsvetenskap plus en Magisterexamen i Journalistik, båda från Uppsala Universitet.

Liknande jobb