Har du koll på vad kandidaten säger om ert varumärke och din rekryteringsprocess när du inte hör? Vi har listat de 5 vanligaste sakerna som kandidater klagar på - när du som rekryterar inte hör.
1. “Jag fattar fortfarande inte vad jag ska göra”
Att beskriva en roll och rolluppgifter är svårt. “Det är en bred roll”, “Du kan välja ganska mycket själv vad du vill fokusera på” och “Vi skräddarsyr rollen en del efter kandidatens kompetens” är ordval många kandidater hör. Men om det är svårt för dig som rekryterar för rollen, hur svårt är det då inte för kandidaten? Hen ska förutom att förstå uppgifterna, förstå dem i kontexten av er organisation. Breda begrepp och vida ansvarsområden med “mycket flexibilitet” ger känslan av en ostrukturerad roll där du inte har koll på vad som ingår. Resultatet blir så klart att kandidaten inte riktigt förstår vad hen ska göra på jobbet, ens när hen börjat arbeta.
2. “Suck, processen skulle varit klar förra veckan”
Utdragna processer, saker som kommer emellan och rekryteringen läggs på is en vecka eller två. Vi har alla varit där och gjort precis just så. Kandidaten å andra sidan får en uppfattning om att rollen inte är prioriterad, att ni som företag kanske inte är tillräckligt intresserade och för varje dag som går blir den underbara rollen lite mindre attraktiv.
3. “Jag ska göra ett gigantiskt arbetsprov, det är ju som att jobba gratis”
I många branscher är arbetsprov en vanlig del i rekryteringsprocessen. Självfallet tänker du, du vill ju säkerställa att du inte köper grisen i säcken. Men för kandidaten kan de betyda en veckas instängdhet med jobb på dagarna och arbetsprov på kvällarna. Att göra arbetsprov är jobbigt, både fysiskt och psykiskt, men att sedan lämna bort allt för gratis användande i hopp om en anställning känns ofta väldigt fel.
Ett sätt att minska dessa känslor hos kandidaten och samtidigt ge ett proffsigt intryck är att erbjuda att signera ett avtal som ger kandidaten rätt till arbetet hen skapat, och om du eller ditt företag vill använda idéerna får ni köpa loss dem för en, enligt avtalet, förutbestämd summa pengar.
4. “Hur svårt kan det vara att komma förberedd till en intervju?”
I en intervju förväntar du dig som rekryterare att kandidaten ska vara påläst om företaget, tjänsterna eller produkten ni säljer. Själv har du på din höjd har skummat igenom ansökningsformulär / CV / LinkedIn precis innan mötet. Att du inte är påläst märks. Det är något som många kandidater irriterar sig på eftersom de själva lagt ned mycket tid och förberedelser inför ert möte. Oproffsigt och oseriöst är ord vi ofta får höra i dessa sammanhang.
5. “Jag vill ju bara ha ett besked - så jag vet”
Ganska logiskt eller hur? Även om det är tungt att höra av sig med dåliga besked är det ännu tyngre att inte höra något alls. Ett mail är lätt att skicka iväg, och om du känner dig osäker på vad du ska skriva kan du ladda ned 4 olika mallar på återkopplingsmail här.