Kundcase: Advisa

Kundcase: Advisa

25 lediga stolar till samma typ av tjänst. Hur ska du som rekryterare fylla dessa med kandidater som har rätt kompetens och levererar bra resultat?

Advisa hade som mål att rekrytera 25 säljare under 2017 till sin tjänst inom låneförmedling vilket ger dem flera utmaningar, dels att få in ett tillräckligt underlag av relevanta kandidater på en enskild roll, men också att få en rekryteringsprocess som på ett effektivt och enkelt sätt kan hantera alla kandidater på ett bra sätt som stärker deras Employer Brand även hos de som inte får tjänsterna.

Vi har pratat med deras HR-Ansvarig, Sofia Folke om hur de gör och med Matilda Lundhagen som är nyanställd om hur hon upplevde rekryteringsprocessen från att hon såg annonsen till anställning.

Advisas nyckel för att lyckas med att rekrytera det höga antalet säljare är att ha en riktigt skarp rekryteringsstrategi som de kan luta sig tillbaka mot både när det kommer till att välja annonskanaler, hantering av kandidater och i långsiktiga projekt. Sofia Folke beskriver det så här:

- Det handlar mycket om att synas i sociala medier och där vår målgrupp befinner sig. Utöver att synas så måste vi kunna särskilja oss och visa på våra unika möjligheter och fördelar. Eftersom detta sker digitalt behöver vi kunna mäta effekterna av våra satsningar, tex hur många sökande vi får från olika kanaler.

Eftersom både statistik och mätning och sociala medier är en nyckel i deras strategi så har de valt annonskanaler som är transparenta och ger all statistik, däribland har Uptrail blivit en samarbetspartner:

- Vi tycker att Uptrail är ett smidigt sätt att enkelt annonsera dels via deras unika kanaler så som e-post, men även på sociala medier. Det är väldigt smidigt för kandidat att enkelt svara på några korta frågor utan att behöva skicka in CV och liknande vilket gör att kandidater har en lägre tröskel till att söka och vi får in ett större urval.

De har även sett över hur de definierar vad “rätt kandidat” är, där vikten förflyttats allt mer mot personliga egenskaper och mindre mot teoretisk och dokumenterad erfarenhet. Det  har fungerat extra bra för roller inom försäljning. Hennes erfarenhet inom att rekrytera säljare har gett henne tre utgångspunkter som hon tycker är extra viktiga för att rekrytera en bra kandidat som trivs i rollen och i företaget:

  1. Rekrytera utefter personliga egenskaper/beteende istället för kunskaper och tidigare erfarenheter, vi brukar tänka 80/20.
  2. Sätt rätt förväntningar på tjänsten - för oss handlar det om att tydligt beskriva att det kommer vara en del utmaningar, men samtidigt även vad de får utav att arbeta hos oss. När vi säljer ner tjänsten så ser vi också vilka som verkligen vill komma till just oss och denna roll, och inte bara vill ha vilket jobb som helst.
  3. Leta efter personer som triggas av att arbeta mot höga mål, snarare än att känna det som en börda.

Och hur har deras strategi fungerat? Vi kollade med Matilda som är nyanställd inom kundtjänst och försäljning om vad hon har tyckt varit extra viktigt när hon sökte jobb.

- Det var enkelheten som avgjorde det. Istället för att behöva skicka in både CV och personligt brev svarade jag istället på några korta frågor som faktiskt var relevanta för tjänsten jag sökte. Att slippa krångla med flera dokument gjorde upplevelsen smärtfri (och rolig!).

Men utformningen av annonsen är självklart också en viktig del att attrahera och engagera kandidaterna. Matilda menar på att det som hon letar efter i en annons är att den ska vara lätt att läsa med en röd tråd. Tydligheten är otroligt viktig för att budskapet i texten ska nå fram vilket också blir en viktig faktor för att annonsen ska ranka bra på t.ex. Google, som i det här fallet var så Matilda hittade tjänsten:

- Jag googlade runt lite på måfå efter tjänster som lockade mig, snubblade in på Uptrail och såg tjänsten hos Advisa och bestämde mig för att ansöka direkt.

Så hur har det gått för Advisa med sina rekryteringsmål? Strategin att synas där målgruppen är tillsammans med ett enkelt och mobilvänligt sätt att ansöka verkar ha varit helt rätt.


Läs vår guide

Så skriver du en jobbannons som attraherar fler kandidater

Läs nu