Rätt frågor i första steget kan halvera din intervjuprocess

De flesta som anställer personal vittnar om att man först i intervjun kan bedöma en kandidats lämplighet för en viss tjänst. Detta beror på att det klassiska formatet med CV och personligt brev inte räcker för att ge en tillräckligt bra bild av kandidaten. Du som rekryterar personal får då spendera en stor del av din tid med att intervjua kandidater som inte passar för rollen.

Enligt en färsk studie baserad på nyckeltal i USA är ”Interview to Hire Ratio” 13 inom IT-jobb. Det krävs alltså 13 intervjuer för att göra en techrekrytering. Samma siffra gäller också för säljjobb och inom marknadsföring är den ännu högre, hela 16 intervjuer krävs för att hitta rätt person!

Om vi räknar lågt och uppskattar att det tar en timme till förberedande arbete, en timme till själva intervju och en timma till bedömning och slutgiltig återkoppling så lägger vi 40-50 timmar per lyckad rekrytering - i bara intervjuer.

Skärmavbild 2019-06-13 kl. 13.53.56.png

Vad händer med tidseffektiviteten och kostnaderna om vi kan halvera denna ratio, om vi istället kan klara oss på 6 första intervjuer per rekrytering? Resultatet är slående - effektivitet ökar med 100% internt, dessutom underlättar det även för kandidater som får ett tydligt svar direkt. Om du får in rätt kandidater till en första intervju kommer du och företaget få:

  • Ökad effektivitet internt

  • Kortare rekryteringsprocesser

  • Sänkta rekryteringskostnader

Som kund hos Uptrail vet man att nyckeln till att få en så enkel och smart rekryteringsprocess som möjligt ligger i att ställa rätt frågor. De kunder som har haft sämre resultat och trögare process har alla en sak gemensamt: de ställer fel frågor.  

Vad är rätt fråga att ställa? Detta vet såklart du bäst men från fler än 1000 varumärken har vi lärt oss att börja med att ställa sig frågan:

”Vad är de absolut viktigaste kriterierna för denna tjänst och för oss som organisation?”

När du vet det kan du enkelt bryta ned dessa kriterier till frågor. T.ex: kriterierna för en tjänst som webbutvecklare kan vara:

“Du ska vara en driven och självgående person som fungerar bra i team, ha ett genuint intresse för bolagets affärsidé och produkt samt ha erfarenhet av backend-utveckling och specifikt Java.

I detta fall skulle frågorna kunna bli:

  • Hur många års erfarenhet har du av backend-utveckling?

  • Hur många års erfarenhet har du av Java?

  • Är du en person som kan ta eget ansvar och initiativ?

  • Är du en person som trivs och vill jobba i team?

  • Varför vill du jobba hos oss?

Ovanstående är ett enkelt exempel på hur man kan göra. Beroende på vilken tjänst och vilken typ av företag man är finns det otaliga möjligheter och varianter på vilka frågor man vill använda. Det viktigaste är att frågorna matchar DINA kriterier och önskemål om tjänsten och personen.

Lycka till!

Vill du höra mer?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt!

Tips, RekryteringHanna Bergh