3 förväntningar kandidaten har på din rekryteringsprocess

Att du som rekryterare har förväntningar på din rekryteringsprocess känns självklart. Ditt mål är att hitta rätt person för rollen. Förhoppningsvis en person som checkar av alla boxarna; rätt kompetens, rätt drivkrafter, passar i teamet och delar företagets värderingar. Det talas däremot sällan om vilka förväntningar kandidaten som sökt ditt jobb har, men de betyder inte att de blir mindre viktiga för utfallet av din rekryteringsprocess.

Så vad är egentligen förväntningarna från kandidaten som söker ditt jobb? Vi har listat 3 vanliga förväntningar, som allt för många kandidater vittnar om aldrig uppfylls.

1. Återkoppling
Återkoppling i en rekryteringsprocess är en hygienfaktor. Vi har tidigare skrivit om att 67% av kandidaterna aldrig får återkoppling vilket är under all kritik. I första stadiet kan man se en rekryteringsprocess som en blind-date. En part (företaget) lägger ut en annons. Den andra parten (kandidaten) svarade ja och skickade information för att få ett ja eller nej till ett första möte. Hade det varit en dejt skulle 99% skicka ett svar - oavsett vilket svar som ges. Det borde vara lika självklart att skicka svaret till en kandidat.

Ladda ned vår guide för jobbannonsering

2. Kom förberedd
Känner du igen att ha fått all information om kandidaten i god tid innan intervjun, men ändå skummar igenom materialet 5 minuter innan intervjun? Många kandidater vittnar om att informationen, arbetsproverna och länkarna de skickat över inte spelar någon roll, för den som intervjuar har ändå inte läst och anpassat frågorna efter underlaget. För att gå vidare i dejting-analogier så krävs ett givande och tagande i processen. Om du förväntar dig att kandidaten har läst på om rollen, företaget och tjänster/produkter behöver även du vara påläst om kandidaten.

3. Håll vad du lovar
Det är lätt att säga “Vi hör av oss nästa vecka” eller “Rekryteringen ska vara klar om 3 veckor” och sen kommer omständigheter som förändrar tidsplanen, men den informationen når sällan kandidaten. Vi tar en sista analogi till dejting: Om du lovat något till den du träffar, men inser på vägen att det inte håller. Stoppar du ner huvudet i sanden och låtsas som att det regnar eller hör du av dig? Om du skulle hört av dig då - så ska du höra av dig till kandidaten.

Slutsatsen är enkel: Om du inte skulle göra det mot någon du dejtar - gör det inte mot kandidaterna heller. Visa de som söker jobb hos dig lika mycket respekt som du visar någon du tycker om. Då kommer både ditt varumärke, ert rykte och ditt omdöme att stiga rejält hos kandidaterna!

Vill du höra mer?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt!

Tips, RekryteringHanna Bergh