5 vanligaste misstagen när rekryteringen blivit digital

När rekryteringsprocessen och jobbannonseringen digitaliseras blir det tydligt att ett antal enkla misstag görs som försvårar att hitta bra talanger till tjänsterna som ska fyllas. Om du vill lyckas med din rekrytering - undvik dessa misstag så hittar du rätt person för rollen!

1. Läs igenom er egen annons

Misstag: Att korrekturläsa sin egen annons kan kännas som ett lågstadietips men det är ett faktum att det glöms bort allt för ofta. Det gör att många jobbannonser är dömda att misslyckas redan innan de har publicerats. Efter att annonsen har spridits i ungefär 30 dagar kommer insikten att innehållet i annonsen inte håller tillräckligt hög kvalité - och du måste börja om.

Lärdom: Kan du svara ja på dessa 8 frågor är du på god väg att undvika ett av de vanligaste misstagen som gör att rätt kandidater för din roll inte ansöker till tjänsten:

  • Är annonsen tydlig och ger information om både rollen och tjänsten?

  • Är den engagerande och får läsaren att bli nyfiken?

  • Förmedlar annonsen en historia som läsaren kan ta till sig?

  • Är överflödig text som inte ger mervärde borttagen?

  • Är den läsvänlig på mobilen?

  • Korrelerar titeln med innehållet?

  • Innehåller den inspirerande bilder och/eller video?

  • Gör formatering av texten (stycken, underrubriker och punktlistor) att det är enkelt att få en snabb överblick?

Fler tips för annonsen


2. Använd ert egna nätverk för maximal hävstång

Misstag: Det är vanligt att investera stora budgetar på externa kanaler och annonsplatser men samtidigt undviker många att berätta om rollen som ska tillsättas för sitt eget och företagets egna nätverk. Det är i personalens och företagets nätverk som era mest lojala anhängare finns och här finns stora möjligheter för både ökad spridning och konkreta tips på kandidater.

Lärdom: De företag som är bäst på rekrytering använder kraften i sina egna nätverk för att få maximal hävstång på sina annonser. Hur många anställda är ni och hur många vänner har alla gemensamt på Facebook och Linkedin? Troligtvis kan ni nå tiotusentals människor om alla skickar ut en länk i sina egna kanaler. Skicka ut ett mail eller en ping i chattgruppen med länk till annonsen och be personalen att sprida budskapet. Eller dela det först på företagets sociala kanaler för att sedan be kollegorna dela vidare. Majoriteten är stolta över företaget de arbetar på och blir glada för att få hjälpa till.

 

3. Återkoppla inom fem dagar

Misstag: Hur länge väntar era kandidater normalt på en återkoppling? I genomsnitt söker en kandidat 2,5 jobb vid varje ansökningstillfälle vilket betyder att ni inte ensamma om att försöka rekrytera kandidaten. Att vänta länge med återkopplingen gör att de bästa kandidaterna anställs av ett annat företag.

Lärdom: Återkoppla till kandidaten så snabbt som möjligt för att ligga steget före och vinna kandidaten. Det behöver inte alltid vara nya besked utan en uppdatering om vad som sker i processen för att kandidaten ska känna sig delaktig är lika viktig. Vi ser att de kunder som har högst konvertering från ansökan till rekrytering återkopplar till kandidaten inom fem dagar.

“Fick ingen respons alls. Inte ens ett nej tack."— Kandidat i rekryteringsprocess

4. Lär dig från säljavdelningen

Misstag: Det blev lite väl stressigt och du hann inte fräscha upp minnet om just den här kandidaten innan ni sätter er i intervjun. Känner du igen dig? Precis som du letar kandidater så letar kandidaterna efter rätt roll och rätt företag, och de allra vassaste kandidaterna är ofta kräsna. Lika viktigt som att du utvärderar kandidaten är det att du säljer in en bra och ärlig bild av både företaget och rollen.  

Lösning: De skickligaste rekryterarna jobbar på ett sätt som kan liknas med modern försäljning, man behandlar ansökningar som potentiella leads. I den första telefonintervjun vill man inte bara göra en screening av kandidaten utan även ge en så bra bild av företaget och tjänsten som möjligt. Vid den fysiska intervjun har man förberett med kaffe och är påläst om kandidaten. Kandidatupplevelsen är i centrum från första kontakt till kontraktsskrivning.
 

5. Håll rekryteringsprocessen så enkel som möjligt

Misstag: För att göra en bra rekrytering krävs ett antal kontrollprocesser. Grundläggande screening, intervjuer, referenstagning och arbetsprov är ofta delar som inte kan eller bör kompromissas med. Med det sagt bör man som företag analysera den resa man låter sina blivande anställda gå igenom. Är en sex veckors rekryteringsprocess nödvändig? Hur många kandidater väljer ett annat jobb och avbryter processen?

Lösning: De bästa företagen lyckas att hitta balansen i en rekryteringsprocess som håller hög kvalité och upplevs som enkel och rolig. Att söka jobb är ofta förknippat med press och stress för kandidaterna. Genom att tänka dig in i deras situation och resa i er rekryteringsprocess hittar du möjligheter att förenkla och anpassa processen så den blir så bra som möjligt för både sökande och arbetsgivare.

Vill du höra mer?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt!