Tacka nej till en kandidat - återkoppling i rekryteringsprocessen

Att en kandidat som sökt jobb aldrig får en återkoppling är vanligare än du tror, 67% hör aldrig något från arbetsgivaren när de sökt ett jobb. Bristen på återkoppling skapar frågor, frustration och irritation och resultatet blir att ditt bortglömda mail nu kommer skada både ditt varumärke och Employer Brand under lång tid framöver genom missnöjda kandidater.

 

“Bättre feedback är alltid uppskattat. Respekten för att den sökande tar ett stort steg och väntar otåligt på besked är värd massor. Även små besked av alla slag under pågående process.”
- Kandidat


Vi vet hur stressigt det kan vara och hur lätt det är att kandidater faller mellan stolarna, men att du har mycket att göra är inte en godkänd anledning. Inte heller att det är jobbigt att skicka negativa besked, eller att många i branschen inte återkopplar. Det är helt enkelt viktigt att du tackar nej till en kandidat.

Det finns flera tips och tricks för att din återkoppling bli lättare och gå snabbare, t.ex:

  • Att ha ett klart utkast på ditt nej tack mail

  • Att återkoppling till kandidater är en tydlig del i rekryteringsprocessen

  • Via Uptrail Dashboard skicka automatiska mail när en kandidat markeras som inaktuell för en roll

Ladda ned vår guide för jobbannonsering

Utöver att du hör av dig behöver även innehållet vara bra så att din återkoppling uppskattas och stärker ditt Employer Brand. Här är våra 5 enkla tips som hjälper dig att återkoppla på ett sätt som skapar en bra kandidatupplevelse och sprider ett gott rykte om ert varumärke:

  • Vänligt - Var vänlig och visa förståelse. Kandidaten har ofta lagt ned mycket tid på sin ansökan och är engagerad känslomässigt i processen. En bra tumregel är att skicka aldrig iväg något som du själv inte skulle vilja få.

  • Tydligt - Spring inte runt ämnet utan var rak på sak och tydlig i din kommunikation. Annars skapas frågetecken och funderingar som bara kommer göra beskedet svårare för er båda.

  • Konkret anledning - Att utgå från en standardiserad mall är väldigt vanligt, men lämnar ofta följdfrågor hos kandidaten. Skriv gärna en mening om varför den här kandidaten inte gick vidare i processen. Var det någon kompetens som saknades, i så fall vilken?

  • I tid - Dröj inte för länge innan du återkopplar. Så fort du vet kan du lika gärna låta kandidaten veta. När du gjort din första gallring, tacka då nej direkt till de kandidater som du vet är inaktuella.

  • Var ärlig utan klyschor - Försök att undvika klyschor (när de inte är sanna). Vi har alla fått höra “Det var så många som sökte rollen, så konkurrensen blev väldigt hård” och förstått att det var ett svepskäl. Var ärlig och håll dig till fakta. Om det betyder att mailet blir kortare så är det ofta bättre.

Viktigast av allt är att mailet faktiskt kommer iväg. I Uptrails Dashboard finns klara mallar som du kan skicka ut i samband med att du markerar att en kandidat inte är intressant längre. Du kan också ladda ned 4 olika mallar på bra nej-tack mail här.

Vill du höra mer?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt!

TipsHanna Bergh