"Akta er för det!" - Varning för den klassiska jobbannonsen

För att sticka ut från övriga jobbannonser och nå frontend utvecklare i Stockholm valde ReachMeeatt skriva sin annonstext på ett lite annorlunda sätt. Vi pratar med Anna Engman som arbetar som Talent and Culture Manager på ReachMee.

Annonsen, som bara legat ute några dagar än så länge har redan fått ett stort genomslag och många positiva kommentarer: "Folk gillar greppet. Internt har vi mest fått kommentarer på våra bitmojis som vi skapade istället för de egna bilderna vi brukar använda. Mina kollegor tycker det va annorlunda, men roligt!" berättar Anna Engman, Talent and Culture Manager på ReachMee som istället för den klassiska annonstexten med en beskrivning av jobbet och en kravprofil har valt att gå utanför ramarna när de skulle anställa en utvecklare till deras kontor i Stockholm.

“Att nå ut genom överflödet av alla som söker utvecklare i Stockholm är svårt och att nå ut till frontendare är ännu svårare!”
— Anna Engman, Talent and Culture Manager, ReachMee

Ny vinkel på annonstexten skapar uppmärksamhet

"Att nå ut genom överflödet av alla som söker utvecklare i Stockholm är svårt och att nå ut till frontendare är ännu svårare!" förklarar Anna Engman. För att komma genom bruset med sin jobbannons och nå relevanta kandidater inom utveckling i Stockholm valde de att skriva sin annonstext utifrån en annan vinkel. Målet var att skapa en jobbannons som stack ut från mängden och fick kandidaterna att hajja till när de läste. Texten skulle vara rolig och inspirerande att läsa för att intressera de kandidater som i vanliga fall inte läser jobbannonser samtidigt som den skulle vara enkel att dela och visa upp en bra, tydlig bild av tjänsten och företaget. 

"Vi valde att inte göra en typisk jobbannons då det redan finns ett överflöd av annonser överallt. Istället tror vi att vi kan ge kandidaten en bättre bild av hur det är att arbeta hos oss genom att presentera en intervju." berättar Anna vidare. Du kan i texten läsa en intervju med kandidatens potentiella chef och en intervju med en framtida kollega. Tillsammans ger det intervjuerna en bra bild av vad som förväntas i rollen, samtidigt som det ger en bild av kultur och stämning på företaget.

Läs annonsen här!

Formell tonalitet skrämmer iväg jobbsökande
Anna delade också med sig av sina bästa tips för att skriva en text som lockar rätt kandidater till att läsa jobbannonsen. Hennes största no-no är att använda en formell ton i texten, det faller ofta tillbaka till det när gäller jobbannonser. Och det tipset rör sig längre än jobbannonser och genomsyrar all kommunikation från Talent Acquisition och kring Employer Branding menar Anna: "Akta er för det! Det blir så tråkigt. Våga släppa den formella tonen och hitta en egen stil, det spelar ingen roll om den känns mindre ”professionell” den är ändå mer minnesvärd." 

Vill du ha fler tips på hur du skriver en text som når rätt kandidater? Klicka här!

Vill du höra mer?

Fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt!

Tips, KundcaseHanna Bergh